Tandhygiëne en pijn bij de procedure

Een goede en regelmatige mondverzorging is essentieel voor het behoud van gezonde tanden en gezond tandvlees. Het is ook belangrijk om van tijd tot tijd een mondhygiënist te bezoeken. Als je niet zeker weet wat mondhygiëne inhoudt, of de behandeling pijnlijk is en hoe je je moet voorbereiden op een bezoek aan de mondhygiënist, maak je dan geen zorgen. In de volgende regels leggen we niet alleen uit wat mondhygiëne is, maar ook hoe u uw tanden op de juiste manier kunt poetsen, zodat u niet bang hoeft te zijn voor pijnlijke procedures.

Wat is mondhygiëne?

De geschiedenis van mondhygiëne gaat terug tot het oude Rome. In Tsjechië is het echter een relatief jonge niet-medische discipline die bijna dertig jaar geleden, in 1996, voor het eerst werd onderwezen. Sindsdien wordt het steeds meer erkend en gewaardeerd.

Het primaire doel van mondhygiëne, naast het behandelen van tanden en kiezen, is het voorkomen van tandbederf, tandvleesaandoeningen, parodontale aandoeningen en voorlichting over mondhygiëne. Preventie houdt in dat onzuiverheden en aanslag van de tanden worden verwijderd, zoals tandplak, tandsteen en verkleuringen van de tanden.

Het is belangrijk om te weten dat mondhygiëne niet alleen een bezoek aan de mondhygiënist inhoudt. Het omvat ook mondverzorging thuis, die in sommige opzichten zelfs nog belangrijker is dan professionele mondhygiëne, die u meestal maar een paar keer per jaar ondergaat.

Hoe Werkt Mondhygiëne?

Een mondhygiënist ontdoet uw tanden professioneel van tandsteen en poetst ze vervolgens. Tijdens dit proces demonstreert de mondhygiënist de juiste mondhygiënetechnieken en observeert hij hoe u uw tanden poetst, waarbij hij de nodige aanpassingen doet om te voorkomen dat u uw tanden beschadigt met verkeerde technieken. Het werk van een mondhygiënist kan worden onderverdeeld in vier basisgebieden:

  • Voorlichting: Patiënten krijgen informatie over een goede mondhygiëne, waaronder de juiste poetstechniek en -praktijk. Ze leren ook over voedingsmiddelen en dranken die goed of slecht zijn voor de gezondheid van het gebit.
  • Preventie: De mondhygiënist vraagt naar uw medische voorgeschiedenis, onderzoekt uw mondholte, beoordeelt de conditie van uw gebit en reinigt uw gebit.
  • Therapeutische zorg: Dit omvat fissuurverzegeling (het afdichten van kleine spleetjes in de tanden) en fluoridebehandeling.
  • Esthetiek: Je kunt een mondhygiënist ook bezoeken voor esthetische doeleinden. Gebruikelijke procedures zijn onder andere het reinigen, zandstralen of bleken van de tanden. De mondhygiënist kan ook het uiterlijk van uw tanden verfraaien door decoratieve edelstenen aan te brengen.

Doet een Mondhygiëne behandeling Pijn?

Tandsteen verwijderen

Een bezoek aan de mondhygiënist is cruciaal voor het verwijderen van tandsteen. Deze procedure is misschien niet de meest aangename, maar als u gezonde tanden heeft en regelmatig en grondig poetst, zal de behandeling waarschijnlijk snel en pijnloos verlopen.

Als u bij elk bezoek aan de mondhygiënist pijn heeft, komt dat waarschijnlijk doordat u uw gebit niet goed verzorgt. Onvoldoende en onregelmatige mondverzorging leidt tot de vorming van tandplaque, dat na verloop van tijd mineraliseert en verandert in tandsteen.

Tandsteen is hard en kan niet met een tandenborstel worden verwijderd. Niet verwijderd tandsteen en grote hoeveelheden tandplak veroorzaken tandvleesontsteking en daarom kunnen mondhygiënebehandelingen pijnlijk zijn. De irritatie van ontstoken tandvlees door tandheelkundige instrumenten leidt vaak tot bloedingen.

In deze gevallen bieden ultrasone reinigingsapparaten een oplossing. Ze staan bekend om hun hoge efficiëntie, zachtheid en snelheid en zijn geliefd bij mondhygiënisten. Hun populariteit groeit niet alleen onder professionals, maar ook onder thuisgebruikers. De Watersonic ultrasoonreiniger is een apparaat voor thuisgebruik dat zich onderscheidt door zijn waterkoelfunctie.

Ultrasoon reinigen is een moderne en pijnloze manier om tandsteen te verwijderen. Vergeleken met krabbers is het sneller, eenvoudiger, vriendelijker voor het tandglazuur en kan het meer tandsteen in één keer verwijderen.


Tanden Bleken

Ga je naar de mondhygiënist om wittere tanden te krijgen? Dit bezoek kan ook onaangenaam of pijnlijk zijn, vooral als je gevoelige tanden hebt.

Het verkrijgen van wittere tanden kan worden gedaan door middel van een procedure die luchtpolijsten of airflow wordt genoemd. Deze methode verwijdert pigmentatie van de tanden, die een gelige of grijze laag veroorzaakt, en grote hoeveelheden tandplak, zelfs op moeilijk bereikbare plaatsen. Het werkt op basis van perslucht, water en speciaal gemodificeerd natriumbicarbonaat. Dit is echter geen tand-whitening – de luchtstroom verandert het pigment van de tand niet, maar verwijdert vlekken veroorzaakt door stoffen zoals koffie, wijn of roken.

Vraag je je af of luchtpolijsten je tanden beschadigt? Dat is niet het geval. Deze methode kan echter behoorlijk ongemakkelijk of pijnlijk zijn, vooral voor mensen met gevoelige tanden, vanwege de schurende aard. Het is ook niet geschikt voor patiënten met astma of chronische bronchitis, omdat het poeder in de lucht hun aandoening kan verergeren.

Wil je een mooie witte glimlach, maar vind je traditioneel bleken in een tandartskliniek te pijnlijk vanwege gevoelige tanden? Geen zorgen, er zijn veel alternatieve manieren om je tanden te bleken zonder peroxide te gebruiken.

U kunt uw tanden bleken met een complete witmakende kit met populaire LED-lampjes en UV-licht.

Whitening producten met peroxide

Whitening met peroxide is zeer effectief en de resultaten zijn vaak zichtbaar. Het is echter een relatief riskante methode. Voor het professioneel bleken van tanden in een tandartspraktijk worden meestal mengsels van waterstofperoxide of carbamideperoxide gebruikt.

Whitening zonder peroxide voor gevoelige tanden

Waarom zou je het risico nemen je tandglazuur te beschadigen als er alternatieve witmakende producten zijn zonder peroxide? Van tandpasta’s en bleekcorrectors tot witmakende kits, de keuze is groot. Whitening producten zonder peroxide zijn ideaal voor mensen met gevoelige tanden. We hebben verschillende producten die pijnloos tanden bleken beschreven in ons artikel over tanden bleken zonder peroxide.

Voor pijnloos plaatselijk bleken, zoals een enkele plek of donkere gebieden tussen de tanden, is een bleekpen handig. Heb je al een traditionele behandeling ondergaan en wil je de witheid van je tanden verlengen? Probeer dan een whitening corrector, die hetzelfde werkt als een paarse shampoo door gele tinten te neutraliseren.

Overweeg voor het verwijderen van vlekken een niet-schurend witmakend poeder, witmakende strips, een tweefasige vlekkenverwijderaar die ook helpt bij het identificeren van tandplak op uw tanden, of een complete witmakende kit met populaire LED-lampjes en UV-licht.

Hoe lang duurt een behandeling en hoe vaak moet dit gedaan worden?

Gemiddeld duurt een bezoek aan de mondhygiënist ongeveer een uur. De duur kan echter aanzienlijk variëren, afhankelijk van de staat van je gebit. Als uw tanden ernstig vervuild zijn, kan het bezoek wel twee keer zo lang duren.

De frequentie van deze bezoeken hangt ook af van de staat van uw mondgezondheid. Voor mensen met een gezond en schoon gebit is een of twee keer per jaar voor een professionele reiniging meestal voldoende. Daarentegen moeten mensen met een verwaarloosd gebit misschien vaker een afspraak maken.

Hoe poets je juist je tanden?

Om ervoor te zorgen dat uw bezoek aan de mondhygiënist zo pijnloos mogelijk verloopt, is het van cruciaal belang dat u uw tanden goed poetst. Het verwaarlozen van uw mondverzorging kan niet alleen uw eerste bezoek aan de mondhygiënist pijnlijk maken, maar ook de volgende bezoeken. Onjuist gereinigde interdentale ruimtes kunnen leiden tot tandvleesontsteking, waardoor ze pijnlijk aanvoelen en gaan bloeden bij het gebruik van een interdentale rager.

Zelfs regelmatige bezoeken aan de mondhygiënist garanderen geen tandsteenvrije tanden. Tandplak kan binnen 2-3 dagen mineraliseren en in tandsteen veranderen. Daarom is regelmatig poetsen essentieel.

De basis van goed tandenpoetsen is het gebruik van de juiste tandenborstel.

Een tandenborstel is cruciaal om de structuur van tandplak mechanisch te verstoren. Alleen dan kunnen tandpasta en mondwater effectief zijn. Actieve ingrediënten kunnen de vaste structuur van tandplak niet penetreren.

  • Kop van de tandenborstel: De kop moet klein zijn (ongeveer 2,5 cm) om de moeilijk bereikbare plaatsen van de tanden te bereiken.
  • Borstelharen: Kies voor zachte borstelharen, omdat te harde borstelharen zowel zachte als harde weefsels kunnen beschadigen. Extra zachte borstelharen zijn geschikt bij pijnlijke ontstekingen of na een operatie.
  • Borstelharen: De borstelharen moeten afgerond zijn om beschadiging van het tandglazuur te voorkomen en het heeft de voorkeur als ze recht zijn afgesneden.

Door een geschikte tandenborstel te gebruiken en regelmatig te poetsen, kunt u de opbouw van tandplak en tandsteen voorkomen, wat leidt tot gezondere tanden en tandvlees en minder pijnlijke bezoeken aan de tandarts.

Gebits Reiniging Technieken

De methode van poetsen is cruciaal. Er zijn verschillende technieken om tanden te poetsen, zoals de Charters-methode, de Stillman-methode en de Bass-methode, die het meest wordt aanbevolen door mondhygiënisten. De Bass-methode is geschikt voor zowel gezond tandvlees als tandvleesproblemen.

Bij de Bass-techniek worden de haren van de tandenborstel in een hoek van 45° langs de tandvleesrand geplaatst. Druk vervolgens zachtjes op de borstel en maak kleine, vibrerende bewegingen. Deze trillingen helpen tandplak dat zich op de tanden heeft opgehoopt te verwijderen. Begin met het reinigen van de buitenkant van de tanden, ga dan naar de binnenkant en reinig tot slot de kauwvlakken.

Welke techniek je ook kiest, de belangrijkste factoren zijn regelmaat en grondigheid bij het reinigen van alle tandoppervlakken. Idealiter poets je je tanden twee keer per dag gedurende minstens twee minuten per keer.

Hoe overkom je de angst voor een mondhygiëne behandeling?

Ongeveer 5-10% van de bevolking heeft last van ernstige angst voor tandartsen, ook wel dentofobie genoemd. Om preciezer te zijn is deze angst gerelateerd aan tandheelkundige ingrepen in het algemeen, die zich helaas ook uitstrekken tot mondhygiënebehandelingen. Het probleem ontstaat wanneer mensen een tandartscontrole helemaal vermijden.

Regelmatige bezoeken aan zowel een tandarts als een mondhygiënist zijn cruciaal voor het behoud van een gezond gebit en gezond tandvlees. Het verwaarlozen van mondverzorging leidt niet alleen tot gaatjes, maar kan ook leiden tot ernstige gezondheidsproblemen.

Onbehandelde tanden stapelen zich op in grote hoeveelheden tandplak, waardoor een ideale omgeving ontstaat voor ziekteverwekkende micro-organismen. Hun overgroei bedreigt de mondgezondheid en veroorzaakt gaatjes en ontstekingen in de zachte weefsels in de mond. Vervolgens kunnen bacteriën in de bloedbaan terechtkomen, wat kan leiden tot hart- en vaatziekten, hersenontsteking of nierontsteking.

De redenen voor deze intense angst kunnen variëren. Veel voorkomende oorzaken zijn traumatische ervaringen met tandheelkundige behandelingen in het verleden, vaak in de kindertijd, maar ook gevoelens van onzekerheid en controleverlies. Hoewel er niet één pasklare oplossing is om de angst voor de tandarts te overwinnen, merken patiënten vaak dat goed geïnformeerd zijn over het mondhygiëneproces of het opdelen van de procedures in kleinere stappen kan helpen om hun angst te verlichten.

Welcome to the miDentCare Blog

Your go-to source for expert advice, tips, and the latest trends in dental hygiene. Our blog is dedicated to providing you with valuable insights and practical information to help you achieve and maintain optimal oral health.

Experience the Future of Dental Hygiene

Don’t miss articles from the world of dentistry and tips for effective dental care. Sign up for our newsletter, which includes special offers and discount coupons.

By submitting this form, you agree to our Personal Data Processing Policy.

or Follow Us on Social Media